Wednesday, February 15, 2006

STOR BEREDSKAPSÖVNING VID WASHINGTONAMBASSADEN:
Kristräning skapar insikt och trygghet!

I USA och Washington talar man ofta om kris och katastrof, om hotande terrorattacker.
Ibland blir det allvar. Som när orkanen Katrina slog till i höstas. Och när det kapade passagerarplanet kraschade i Pentagon i september 2001. I helgen kristränade hela Washingtonambassaden. Ett 80-tal personer deltog i beredskapsövningen som gav många goda insikter. Här följer en personligt färgad berättelse om händelseutvecklingen med text och foto av pressrådet Claes Thorson:

"Larmet gick i lördags morse kl. 08.30. Telefonsamtalet från Gunilla Stone, ambassadör Gunnar Lunds sociala sekreterare, väckte mig. Hennes budskap var: "alla ska samlas på ambassaden kl. 12.30, ta på oömma kläder och ring vidare i telefonträdet...". Det var visst en del annan information också men den försvann, liksom, när jag ringde vidare (Erfarenhet: Det blir lite av viskleken om man inte skriver ner och kvitterar vad som sägs.)

Massor av folk i ambassadentrén
Det här var början på en beredskapsövning som tog större delen av lördagen. Vi var klara kl.17.30. Min 15-åriga dotter Hedvig tvekade en aning om detta verkligen berörde henne. Men efter en sträng tillsägelse i faderlig ton om att "i krisen håller familjen ihop", så följde hon med till slut. Det gjorde också Rasmus - vår inneboende arkitektstudent!


Det är ju ingen brist på förutsägelser om allvarliga hot mot den amerikanska huvudstaden. Här är det ju många som lever i ständig rädsla för att terrorister ska slå till med bomber och granater eller genom att sprida gas. Beskrivningen av hoten är många. På ambassaden måste vi självklart se till att vi både är beredda att ta hand om oss själva och våra familjer, men vi ska också kunna ha verksamhet för att serva svenskar som behöver hjälp. Flodvågskatastrofen i Thailand visade på behovet av att vi som jobbar för Sverge utomlands är på bettet och beredda.

Armeattaché Anders Ek


Vi samlades på ambassaden (fem kvarter norr om Vita Huset). Väl där fick vi (ca 80 pers inkl många barn + tre hundar) mat och två halvtimmespass med genomgång om hur vi ska bete oss i olika lägen. Krisen kan ju uppträda i så många olika skepnader. Arméattachen Anders Ek ledde verksamheten med stor tydlighet och hög röst, vlket uppskattas när det är många inblandade som är osäkra om vad som egentligen gäller.




Gunnar Lund informerar om läget
Efter en stund deklarerade chefen Gunnar Lund att nu fanns det ett hot mot ambassaden. (Förra söndagens händelser i Damaskus, då bl a den svenska ambassaden eldhärjades, fanns i allas bakhuvuden.) Alla måste bege sig till residenset (dvs Gunnars hem) för att där upprätta en uppehållsplats och få igång kontakterna med omvärlden så att ambassaden kan fungera.

Bakvägen genom trädgården mot residenset
Efter en halvtimmas bilresa tog vi oss in bakvägen i residensträdgården upp mot residenset; förbi den berömda tennisbanan där gamle Bush och ambassadör Wachtmeister spelade tennis med Björn Borg i slutet av 80-talet. Residenset är byggt i spansk stil och har en vidsträckt, parkliknande trädgård.
Praktikant David Lorentsson hämar datorer från vinkällaren
Det tog en stund att få upp de fem datorerna på frukostbordet i residenset. De är förrådsställda en trappa ned, alldeles intill vinkällaren. Ambassadens IT-experter Susanna Insulander och Pernilla Almén konstaterade att det trådlösa nätverket för Internet måste förstärkas. (Lärdom: Funkar tekniken?). I residensets kök får vi en pedagogisk - om än något teoretisk - genomgång av hur ett bensindrivet elverk fungerar.

Och plötsligt så är det dags för hela gänget att - efter nya hot - dra iväg söderut över floden Potomac och in i delstaten Virgina för att där uppsöka en annan förberedd reservarbetsplats. Nu fick vi sätta ihop ytterligare ett gäng datorer. Vi startade också det bensindrivna elkraftverket. Det var första gången jag jobbat på en bensindriven dator! Det fungerade perfekt.

Bensindrivet e-mail till Stockholm
Det politiska rådet Peter Ericson (fd Kanflo) skickade triumferande hem ett e-mail till UD:s konsulära jour om att "allt är väl i Washington".


Zandra Bergstedt, som vanligen jobbar med ITPS och konsulära ärenden, testade satellittelefonerna. Det gäller att kunna kommunicera både bakåt och framåt även om mycket av infrastrukturen på marken är utslagen.


Sedan blev det äntligen fest. Flygattachén Per Nilssons familj serverade härliga piroger till alla som ville. Och kall pilsner! Det blir ofta fest när vi diplomater rör oss i pannkakan. Den här gången fick vi vänta lite längre än vanligt på festinslaget. Hur gick krisövningen? Ja, mycket fungerade. Något klickade. Under kommande vecka ska vi utvärdera under ledning av arbetsmarknadsenhetens Brita Cronqvist och administrativa chefen Pontus Järborg.
Poängen med att öva är att man lär genom att göra."

Zandra Bergstedt testar satellittelefon


Anders Ek summerar och utvärderar

0 Comments:

Post a Comment

<< Home