Monday, January 02, 2006

Årets bilder 2005
(... under arbete ... )


En framtidsbild .....
Så här kommer Sveriges nya ambassadbyggnad i Washington - House of Sweden - att se ut när den står färdig hösten 2006. I alla fall om man ska tro arkitekten Gert Wingårdhs databild av hur det färdiga huset ska se ut.


November 2005
Mot slutet av 2005 börjar House of Sweden ta form. Glasfasaden från Skandinaviska Glassystem är i november på plats. Byggprojektet utförs på tid. Invigningen blir till hösten 2006.


Oktober 2005
Sveriges nye Washington-ambassadör, Gunnar Lund, lämnar sina kreditivbrev till USA:s president George Bush i Ovala rummet i Vita Huset. Ambassadör Lund bjuder in presidenten till en tennismatch på residenset. George Bush avböjer med hänvisning till att han har problem med sina knän och därför föredrar att träna på sin mountainbike.


November 2005
Årets amerikanska Nobelpristagare möter president Bush i Ovala rummet i Vita Huset. Sveriges kulturminister, Leif Pagrotsky, var också med för att hälsa på presidenten - och ta denna bild.


Augusti 2005
Orkanen Katrina drar in över södra USA och ödelägger trakterna kring halvmiljonstaden New Orleans. Också förtroendet för myndigheternas förmåga att hantera samhällskatastrofer ödelades.


Juni 2005
Den svenska u-båten Gotland lossas i hamnen i San Diego i Kalifornien. Gotland - med två besättningar om 30 manliga och kvinnliga flottister - ska öva u-båtsjakt i ett år tillsammans med USA:s Stilla Havsflotta.
Det går bra för Gotland - amerikanarna har verkligen svårt att hitta den svenska u-båten i de relativt grunda vattnen längs kusten. Och det var därför USA satsade på att hyra just ett svenskt u-båtssystem - de ville ha en riktig utmaning! Och vi svenskar lär oss operera tillsammans med USA-flottan; bra för framtida internationella fredsoperationer.


Juni 2005
100 år efter Dag Hammarskjölds födelse väljs svensken Jan Eliasson till president i FN:s generalförsamling. Ett uppdrag under ett år som framförallt kommer att handla om reformeringen av FN. Massor av konflikter och förhandlingar ska lösas i en församling med 191 medlemsländer i olika grupperingar med olika lojaliteter och intressen. Här behövs en diplomat. Sverige ställde sin bästa till förfogande.


Maj 2005
Eva, Kathy och Lars låter vattenfallet i Puerto Ricos regnskog forsa förbi.


Maj 2005
Eva besöker det berömda plantaget med de många ekarna utanför New Orleans. Några månader senare ödelades stora delar av New Orleans med omnejd av vatten och vind i orkanen Katrinas spår.


Juni 2005
Avgående ambassadör Jan Eliasson fotograferas tillsammans med fd utrikesminister Colin Powell. Anledningen är ett omslag på magasinet Nordic Reach. Powell gillar Sverige - han talar ofta om sin förkärlek för Anna (Lindh), Abba och Volvo.
Powells tragedi är hans framträdande i FN:s säkerhetsråd den 5 februari 2003 då han framförde "bevisen" för Saddam Hussein:s massförstörelsevapen.


November 2005
Sveriges nye Washington-ambassadör, Gunnar Lund, kröner Lucia Hedvig Thorson på SWEA:s julbasar.


Mars 2005
Extra trafikpolisen Joe Pozell underhöll alla som passerade korsningen M Street och Wisconsin Avenue med sin livliga dirigering. Här fångad av Kalle Thorson under en av "showerna". I maj påkördes Pozell mitt i korsningen. Han dog omedelbart. Plötsligt var han överkörd. Bilföraren hade inte nödvändigtvis gjort något fel.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home