Saturday, December 31, 2005

Claes Thorson
Washington, D.C.
30 december 2005

Här kommer en nyårshälsning från er vän på Sveriges ambassad i Washington, D.C.!

Det har varit en turbulent höst i USA. Orkanen Katrina slog till i trakterna kring New Orleans den 29 augusti. Sedan dess har det stormat här, inte minst politiskt. Många av de 10000-tals människor som förlorade allt bor fortfarande - inhyrda på statens bekostnad – på motell och hotell över hela USA.

Aldrig i modern tid har en storstad kollapsat som halvmiljonstaden New Orleans. Bara en liten del av befolkningen har kunnat återvända. Av dryga hundratalet skolor före Katrina har bara ett tiotal återupptagit undervisningen. Presidenten lovade enorma insatser för återuppbyggnad. Mycket litet har hänt i verkligheten. Och vem vågar flytta tillbaka till ett område som ligger under vattenytan, skyddat av bräckliga dammar som återigen kan brista när det blir hårt väder?

Myndigheternas senfärdiga och dåligt samordnade hantering av Katrina-katastrofen har naturligtvis varit ett dominerande inslag i media denna höst. Det är som om journalisterna nu kommer igen för att visa att de verkligen kan fylla sin huvuduppgift: att kritiskt granska makthavarna och peka på deras misstag. Här finns mycket för media och journalisterna att ta igen.

Massmedierna gjorde sammantaget bristfälliga insatser i samband med inledningen av Irak-kriget. Många journalister har spelat med och kritiklöst vidarebefordrat uppgifter som byggt upp Bush-administrationens motiv för att starta kriget. Argument som senare visat sig vara felaktiga.

Presidentens anseende bland amerikanerna har varit rekordlågt under hösten. Katrina, Irak och en rad rättsskandaler i Bushs närhet har bidragit. Som lök på laxen har uppgifter briserat om utbredd, hemlig telefonavlyssning inom USA:s gränser som presidenten beordrat vid sidan om gällande regler. Upprördheten är stor här i Washington. Men ute i landet är det sannolikt läget i Irak och utsikterna om att få hem soldaterna som är avgörande för opinionen. Med över 2100 döda amerikaner ökar kraven på en plan för att ta hem de amerikanska styrkorna. Inför julhelgen har Bush-regeringen meddelat vissa truppnedskärningar under 2006.

Efterspelet till parlamentsvalet i Irak är en avgörande faktor. Kommer en regering att kunna bildas inom rimlig tid? President Bush har redan talat till nationen och försökt kamma hem goodwill från det faktum att valet överhuvudtaget kunnat genomföras. Hans ställning i opinionen har återigen sväng svagt uppåt, enligt några undersökningar.

Under det gångna året har USA och Europa återigen börjat dra åt samma håll efter jobbig period då oenighet kring Irak störde samarbetet. Bush-administrationen verkar allt mer inse att samverkan med Europa behövs för att hantera de riktigt allvarliga internationella konflikterna. På sistone är Iran, Libanon och Gaza bra exempel på att amerikaner och européer jobbar samman.

I FN sliter vår förre chef Jan Eliasson , nu som president i FN:s generalförsamling, med att få ihop viljorna kring FN:s reformering. Motsättningarna är stora. Många utvecklingsländer är misstänksamma mot att mer beslutsmakt skulle ges åt generalsekreteraren på bekostnad av generalförsamlingen. Den sk 77-gruppen fruktar att USA:s inflytande därmed skulle öka. Efter en kämpig höst hade Jan Eliasson två klara framgångar under senare delen av december 2005: Peace Building Commission och FN-budgeten. FN:s reformering är en av hörnstenarna i svensk utrikespolitik under 2006.

Framåt december har kriget om julen utbrutit här i USA. Nämligen kriget mellan de som konfessionsneutralt önskar "Season´s greetings" och de som i kristen tradition tillönskar "Merry Christmas". När presidenten skrev "Season´s greetings" på sitt officiella julkort blev det ett ramaskri bland en rad konservativa, kristna församlingar. Senaste rapporten från den bataljen är ändå att den kristna julens förespråkare med sitt "Merry Christmas" i år har återtagit en del förlorad terräng.

En domstol i Pennsylvania har nyligen avgjort en stor konflikt mellan tro och vetande: domstolen beslutade att den på vetenskap grundade läran om evolutionen - och inte sk "intelligent design" – ska undervisas i skolorna i Pennsylvania.

År 2006 blir ett spännande år. Här i Washington kommer Sveriges ambassad att flytta in i nybyggda House of Sweden i allra bästa läge vid Potomac-floden i Washington.














Bilden visar ambassadör Gunnar Lund tillsammans med Ekot:s Thomas Nordegren under en radiointervju straxt före jul 2005. Det är faktiskt första gången ambassadören står i sitt framtida tjänsterum. Lyssna till radiointervjun i Sveriges Radios program Studio Ett torsdagen den 29 december 2005 (inslag "Ambassadbygge") via weblänken: www.sr.se/cgi-bin/P1/program/index.asp?ProgramID=1637

House of Sweden blir inte bara en ambassad – det blir också en arena för marknadsföring av Sverige i världens politiska huvudstad.
Vi ska visa upp ett Sverige i teknikutvecklingens framkant. Ett Sverige som är öppet – och där vi bryr oss om varandra, både nationellt och internationellt. Ett Sverige med närhet till orörd natur. Och ett Sverige där många ägnar sig aktivt åt olika former av kultur.
I ett event center med konferensanläggning och utställningshall kommer svenska och svensk-amerikanska intressen att visa upp sig. Och vi kommer garanterat att synas!

I augusti 2006 vänder jag och den härvarande familjen (Eva och Hedvig) åter hem till Sverige. Det blir spännande att ta upp jobbet som konsult igen - stärkt av fyra år i USA.

Gott Nytt År!

Claes

0 Comments:

Post a Comment

<< Home