Saturday, February 04, 2006

En regning lördagsförmiddag i februari 2006 på
den militära begravningsplatsen i Arlington i Virginia

I strilande regn går vi sakta genom ett hav av vita stenar på begravningsplatsen i Arlington. Vi passerar några av de över 290 000 amerikanska militärer och deras anhöriga som sedan 1860-talet begravts här.

Vid den okände soldatens grav paraderar vakter ur ett särskilt kompani hela dygnet året runt. Varje hel timma är det vaktombyte. Dagligen genomförs ytterligare 25 begravningar - nu handlar det mest om unga amerikanska män och kvinnor som dödats i Irak. I februari 2006 är dödssiffran i Irak ca 2300 amerikaner och ca 30000 irakier sedan mars 2003.


Begravningsplatsen i Arlington var fram till inbördeskriget en plantage tillhörig generalen Robert E. Lee som deltog på sydstaternas sida i kriget. Hans hem ligger nu kvar mitt i begravningsplatsen - alldeles ovanför Kennedy-gravarna - med utsikt över Potomac-floden och hela det centrala Washington, D.C.


Bröderna Kennedys gravar är den mest välbesökta platsen. Här brinner en ständig låga för president John F. Kennedy som sköts till döds under ett besök i Dallas i november 1963.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home