Wednesday, February 15, 2006

Nästa USA-president?


Så kom hon in i mötesrummet på Brookings Institution. Senatorn från New York, Hillary Rodham Clinton, dominerade församlingen när hon inledde morgonens seminarium om utvecklingen i amerikanska förorter. Hon är en av de få som på federal nivå intresserar sig för hur det står till med förorterna till de amerikanska storstäderna. De andra i kongressen fokuserar mest på problemen i stadskärnorna. Hillary Clinton tänker lite annorlunda. I förorterna finns det många människor som har det ganska bra ställt, t ex på Long Island utanför New York. Och förortsborna är ju också väljare. Därför kan det vara bra att engagera sig i just förortsfrågorna för en politiker som vill komma fram. Och det tror många att Hillary vill!

Efter 8 år i Vita Huset som presidenthustru lockar det nog att få flytta dit igen. Kanske kan hon göra det efter valet 2008. Hon ligger väldigt bra till hos det demokratiska partiets anhängare. Idag uppges i en Gallup-undersökning att 39 % av demokraterna vill ha Hillary som sin preisdentkandidat i valet 2008. Bara 15 % stöder John Kerry (som bet i gräset mot Bush 43 i valet 2004).

Hillary talar utan manus i 35 minuter. Om förortsfrågorna. Hon talar övergripande men dyker kunnigt ner i konkreta och komplicerade samband. Hon kan ämnet. Och hon känner nyckelpersonerna - vid flera tillfällen tilltalar och tackar hon olika "kommunalråd" i publiken denna morgon på tankesmedjan Brookings vid Massachussetts Avenue i Washington, D.C.




Men, vän av ordning är förstås lite skeptisk till Hillary:s möjligheter att bli president. Hon är utan tvekan minst lika kompetent som alla sina tänkbara konkurrenter i de demokratiska och republikanska partierna.
Men den avgörande frågan är ändå: kan hon vinna ett presidentval?
Är USA berett att tillsätta sin första kvinnliga president?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home