Monday, March 06, 2006

Avgörande vecka i FN:
USA mot resten av världen om Jan Eliassons resolution


Jan Eliasson - president i FN:s generalförsamling - har stöd från de allra flesta av världens länder för sitt förslag till omorganisation av FN:s råd för mänskliga rättigheter. Men USA säger hittills nej. Amerikanerna vill skärpa kraven ytterligare för att ett land ska kunna väljas till medlem i Human Rights Council: det duger inte med en enkel majoritet, utan det ska vara 2/3 majoritet i generalförsamlingen , tycker amerikanerna som inte vill se gangsterregimer som Libyen och Sudan i kommissionen framöver.
Under denna vecka kommer denna FN:s ödesfråga att avgöras. Amerikanerna vill diskutera vidare. Eliasson och EU-länderna vill gå till beslut. Att diskutera vidare öppnar bara möjligheterna för att en nödvändig reformering av FN-organet riskerar att urvattnas, menar de som stödjer Jan Eliassons förslag.
Svenske Eliasson sitter nu mitt i det diplomatiska spelet på allra högsta internationella nivå.Hur det går kommer att påverka takten i reformeringen av FN. I lördags deklarerade New York Times i en nyhetsartikel att USA nu står mot resten av världen. I söndags ryckte fem fredspristagare - däribland president Jimmy Carter och biskop Desmond Tutu - ut för att stödja Eliassons förslag:
"Mr. Eliasson has found a way forward that can bring everyone on board. Nearly 60 years after the adoption of the Universal Declaration of Human Rights, he has finally brought us to where we can begin to put principles over politics for the betterment of all"
skrev Jimmy Carter, Óscar Arias, Kim Dae Jung, Shirin Ebadi and Desmond Tutu are Nobel Peace Prize laureates.

På bilden ovan håller Jan Eliasson i en skrift med FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Just detta ex trycktes på 50-talet och är signerat av Eleonor Roosevelt - en vår tids stora när det gäller internationella överenskommelser för att säkra en bättre värld. Hon var hustru till president Franklin Delano Roosevelt.
Jan har alltid med sig FN-stadgan i en innerficka. Sedan han fått den av Roosevelt signerade konventionen om de mänskliga rättigheterna av en tittare som sett honom i en TV-intervju så får den hänga med också, fast i en annan innerficka.

Sunday, March 05, 2006

Var är hemma?



Var är hemma? Efter några år här i Washington känns frågan relevant. Det kom en bild med en hälsning från Gotland. Den påminner om en värld på andra sidan Atlanten som väntar vintervit på oss. Snart ska vi återvända "hem till Sverige". Då kan vi vara oftare i vårt paradis mitt i Östersjön.

Men Georgetown är ju också "hemma". Mer och mer ju kortare tid som återstår för oss här. Precis så är det väl, när det är som det ska vara.

Jag tänker också på Kristina från Duvemåla: "Var är hemma?" I denna tid kan vi resa tillbaka. Kristinas väg ledde bara allt längre bort.
Årets bilder 2005
handlar om naturkatastrofe
r - både i Sverige och USA



Freelance-fotografen Jocke Berglund vann Årets Bild i Sverige med ovanstående enastående bild över stormen Gudruns härjningar i början av 2005. Visst säger bilden mer än 1000 ord?

Nedan en mästarbild av DN:s fotograf Erich Stering från en reportageresa tillsammans med DN-korrespondenten George Cederskog i New Orleans efter orkanen Katrinas härjningar i månadsskiftet augusti/september 2005. Pastor Jesse Jackson anländer likt en Messias till de nödlidande vid the Superdome. Bilden har såvitt jag vet inte fått några officiella pris ännu - men det var en bild som berörde när den publicerades på DN:s förstasida.